Licencia commons

Licencia de Creative Commons
Fortificacions i trinxeres del País Valencià by José V. Durbán Aparisi is licensed under a Creative Commons Reconocimiento-NoComercial 4.0 Internacional License.

martes, septiembre 26, 2006

Consell Valencià de Cultura i patrimoni.

El Consell Valencià de Cultura en sessió de desembre de 2004 ha elaborat un informe sobre la conservació del Patrimoni Històric Militar de la Guerra Civil Española. En la sessió es reuniren amb el professor de la Universitat de València Albert Girona, així com amb Edelmir Galdón estudios del tema de la Conselleria de Cultura. També informà el Coronel Adán, director del Museu Militar de Valencia. Finalitzada la sessió els senyors Muñoz Puelles i el senyor Huguet elaboraren un informe basat en la documentació i els informes aportats. Aquesta reunió crea les bases per a que la iniciativa ciutadana i els Ajuntaments demanen i posen en marxa l'estudi i la recuperació d'aquest patrimoni valencià, amb l'ajut de la FVMP i la pròpia Universitat.

domingo, septiembre 24, 2006

Troneres


Troneres. No totes les troneres eren iguals. Segons la forma en que estàn construïdes podem trobar en forma convencional, d'embud invertit, escalonades o mixtes. En les que tenim a les casamates de la Vallesa nomès hem trobat un model en forma d'embud, com la que apereix a la fotografia. Aquesta forma permet la protecció dels fuselleres que hi son dins, evitant que els trets enemigs els puguen ferir. Observem una peculiaritat i són les "muesques" verticals que hi han a la tronera. Quina seria la seua funció? Algunes troneres es protegien en fusta per evitar que les bales pugueren revotar contra el soldat que hi era a l'interior. Les casamates podien tenir una o vàries troneres, en aquesta casamata que és un cuadrat i un rectangle doble hi ha 4 troneres, tres en bon estat i una desapareguda. La forma d'embud permeteix un major angle de tir i una major protecció.

domingo, septiembre 17, 2006

Cartelisme de guerra i fortificacions.


El cartelisme de guerra, recolza el treball fortificador.
Hi han moltes mostres de cartelisme, dedicades a demanar la participació popular en la construcció de les fortificacions i la defensa pasiva. Tant a Catalunya, com a Madrid, com a València, els millors cartelistes de l'època dissenyaren cartells de propaganda amb aquest motiu. Dintre de les pàgines que podeu trobar a internet, hi han mostres suficients per a organitzar tota una exposició monotemàtica. La Universitat de València-EG conserva també bones mostres de les originals cartelaris. Ací, a València, en trobat alguna mostra de cartell que coincideix exactament amb les consignes que es van llençar a la primavera de 1938, per el govern de la república. Encara que el cartell no està datat, coincideix plenament amb el que diu la premsa del moment i amb el que deïen les consignes del front popular: fer de València una ciutat inexpugnable. El cartell és de Luis Alcaraz, no està datat i es conserva l'original a la Universitat Literària de València.

jueves, septiembre 07, 2006

Regugis i trinxeres a Abejuela, Retamar.


Les hem visitades aquest cap de setmana, son interessants pel paissatje en el que estroben. Es tracta d'un lloc geogràfic especial, limit de les provincies de Terol i València, amb abundància de poljes, que sòn figures càrstiques d'aquesta zona de l'ibèric, en el que formen "Navas". Concretament hem visitat la Nava del Caballo i hem pujat al punt mes alt d'Abejuela, Retamar (1610m). S'0bserva: Javalambre, Vertice Salada i Penyagolosa. Vertice Salada i Retamar formen part de la mateixa línia i a Vertice Salada es donaren els mes durs combats de Juliol del 38.
Retamar i les seues trinxeres, refugis de soldats, com el que veiem a la foto i casamates, pareix que defensen la possible entrada des de Torrijas, Manzanera. L'orientació de Retamar es defensiva front a l'entrada per las Navas de Torrijas. La construcció es deu a l'exercit de LLevant, en el sector de la Yesa, el disseny del qual va ser encomanat al Mayor Gascó per Miaja, aproximadament a l'abril de 1938.

domingo, septiembre 03, 2006

Posición Pekin


Ulises-Ulises
Aquest bloc esta dedicat a la memòria i a la història. Memoria i record dels homens i dones que van donar les seues vides per la democràcia i la llibertat lluitant contra el feixisme.Història de la Segona República espanyola i de l'exercit popular de la república. Ens detindrem en tots aquells episodis i restes de la comtesa que avui podeu encara visitar. Hem començat per desplegar una sèrie de fotografies i comentaris al voltant de les fortificacions i trinxeres, encara vives, mes properes a la ciutat de València: les de la Vallesa de Mandor, a la Canyada. Poc sabem encara sobre aquestes fortificacions, encara que estem treballant de valent per recuperar tota la seua història i aconseguir que formen part del nostre patrimoni històric militar de la guerra civil espanyola. Les línies defensives secundaries a la línia XYZ, arrivaren fins a les proximitats de València, per evitar que aquesta ciutat patira allò que va patir Madrid, amb les tropes feixistes a pocs km. Áquesta línia defensiva valenciana pretenia que els canons de campanya no pugueren arribar amb els seus trets als carrers de la ciutat. Per això es van emplear voluntaris i reclutes majors de 35 anys relacionats amb els oficis de l'edificació, presos gubernatius, tots dirigits per les comandancies d'inginiers. Cadascún dels cosos d'exercit valencians tenien els seus batallons de fortificació, l'exercit de Levante, el de maniobra, les agrupacions "A" i "B", amb els seus cosos d'exercit respectius. L'Estat major va realitzar un pla de forticacions encomanat per Miaja a l'abril de 1938, en aquest pla s'incloia la fortificació de València. Avui han passat quasi 70 anys, temps suficient per recuperar sense ira aquesta memòria, per permetre que les noves generacions i els ciutadans reconeguen la seua propia història. Sols el coneixement, ens pot fer estimar de debó les coses.
Som un equip de treball, som gent diversa, ens uneix aquesta voluntat de treball, de recuperació de la memòria i la història.

L'Entrada al bunker


Ulises-Ulises

Els bunkers hi tenien diversos tipus d'entrades, normalment des de les trinxeres. Aquest nius d'ametralladores, es protegien del foc enemíc. De vegades les entrades recantrejades, em trobat en forma rectangular, però també en forma corba, adaptan-se a les condicions del terreny, que de vegades no dona per a mes. Si visiteu "mes fortificacions" hi veureu una entrada corva, en aquesta us oferim una rectangular.

Más fortificaciones


Ulises-Ulises
Seguim cercant i trobant fortificacions. Al voltant de casa. És com si València hagera estat custodiada de la invasió ferotge del feixisme. A cada pas una trinxera, un bunker, una troballa. La destrucció del temps no ha esborrat del tot els testimonis. Necessitem una explicació, una interpretació cabdal, s'ens escapa el temps...i la memòria.