Licencia commons

Licencia de Creative Commons
Fortificacions i trinxeres del País Valencià by José V. Durbán Aparisi is licensed under a Creative Commons Reconocimiento-NoComercial 4.0 Internacional License.

martes, febrero 05, 2013

El vèrtex Marrón en la defensa de Mora de Rubielos.




La Defensa de Mora de Rubielos, va permetre detenir l'avanç sobre València. Els centres de resistència situats al voltant de Mora, Nogueruelas, Cabra de Mora o Rubielos.
En el km2 de la carretera entre Mora i Cabra hem visitat el vèrtex  Morrón o Marró, sobre el qual va haver-hi fort combat segons relaten els parts de guerra de tots dos bàndols. No és difícil d'entendre si, com hem comprovat, sembla un pujol decisiu per a l'accés cap a Mora per la carretera que uneix les dues localitats. No obstant açò, aquest sector de la defensa no ha sigut posat en valor pel Municipi, com si ha fet amb altres sectors de la mateixa defensa i dels quals ací ja hem parlat, cota 1176.
El XVII cos d'exèrcit sembla que va ser l'encarregat de la seua defensa. Juntament amb la resta del sector. En principi es tractava de mantenir en rereguarda la carretera de Linares de Mora Benicassim i amb posterioritat, davant la reculada organitzada de les defenses republicanes, impedir l'avanç ràpid sobre la carretera de València Terol.
En les fotos vam mostrar molts de les restes que romanen escampats pel bosc, testimoniatge viu de la batalla.