Licencia commons

Licencia de Creative Commons
Fortificacions i trinxeres del País Valencià by José V. Durbán Aparisi is licensed under a Creative Commons Reconocimiento-NoComercial 4.0 Internacional License.

jueves, octubre 03, 2013

Visita a la línia de defensa de la Muela-Aceitenebro.

La Muela-Aceitenebro una visita a la Defensa de València , 1938.
La sisena excursió programada per l'associació APROPAT per a commemorar el 75 aniversari de la Defensa de València es va celebrar el diumenge 29 de setembre amb notable assistència de públic sobre les terres de Xèrica.
Guiats per les explicacions de Jesús i Antonio realitzem un recorregut d'uns 12 km entre aquesta localitat i Novaliches, un recorregut circular que podrà ser reconegut pròximament com a recorregut local.
El bon treball dels nostres amfitrions i les seues explicacions van contribuir de manera notable a poder visualitzar “in situ” les principals característiques de la línia i els incidents de la batalla. L'aprofitament de l'orografia del terreny per a defensar el territori per darrere de la línia XYZ.
El recorregut que va ser subtitulat parafrasejant “Pels camins de la 40 divisió” no va poder ser més complet. La 40 divisió que va ser defensant el territori valencià des d'Alcalá, passant per Terol i Rubielos, fins a aquestes terres més al Sud va donar exemple de resistència i tenacitat en la defensa de València.
La visita a aquest recorregut resulta molt evocadora i imprescindible per a comprendre l'esperit de combat i la moral que va acompanyar a aquesta avantguarda de les tropes republicanes i algunes de les seues brigades en moments decisius de la defensa de València. Sota ” l'ofensiva sobre Llevant” ells van deixar remarcable record i memòria de la” defensa de València”. Conscients de la seua responsabilitat i del seu combat en moments molt difícils i en inferioritat palpable de material contra les tropes nacionalistes, els combatents de la 40 divisió es van obstinar a deixar constància del seu periple amb multitud d'epigrafies institucionals i populars del seu pas per aquestes terres i la seua defensa pam a pam.
Multitud de bunkers, linies de trinxera, refugis, etc.
Interessant visita i necessària recuperació.